ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın 2018'de fırlattığı Parker Uzay Sondası, Güneş'e giderek daha yakın bir yörüngede dolaşıyor.
Planlanan son Venüs uçuşunu 6 Kasım'da gerçekleştirerek Güneş'e en yakın konuma gelmeye daha hazır hale gelen Parker, 24 Aralık'ta Güneş yüzeyinin 6,1 milyon kilometre uzağından geçerek rekor yakınlığa ulaştı. Böylece Parker, Güneş'e en çok yaklaşan insan yapımı nesne oldu. Güneş ile Dünya arasındaki ortalama mesafe ise 149 milyon kilometre.
Salı günkü tarihi uçuş tam olarak Türkiye saati ile 14:53'te başladı. Güneş'e en yakın konumda bulunduğu sırada sinyal iletimindeki kısıtlamalar nedeniyle aracın Dünya ile teması kesildi. 27 Aralık Cuma gününe kadar sinyal gönderemeyecek olan Parker Güneş Sondası, bu tarihte rekor ile ilgili bilgileri NASA ile paylaşacak. Araç, Ocak 2025 sonunda Dünya'yı net bir şekilde görebileceği bir yörüngeye konumlanacak ve Güneş'e en yakın geçişinde elde ettiği bilimsel verileri göndermeye başlayacak.
Parker Güneş Sondası 2018'de fırlatıldı
İNSAN YAPIMI EN HIZLI NESNE
Dış ön cephesindeki kalkanların sıcaklığının 1400 dereceye yükselmesi beklenen Parker keşif aracı ayrıca Güneş'in yakınından geçerken kendi hız rekorunu da kıracak.
Parker, 27 Eylül 2023'te Güneş'e 7,26 milyon kilometre yaklaştığı 17'nci yakın seyri sırasında, saatte 635 bin kilometreyi aşan hızla hareket ederek insan yapımı en hızlı nesne unvanını elde etmişti. 27 Aralık cuma alınacak verilerle Parker'ın saatte 690 bin km hıza ulaşması bekleniyor.
Maryland, Laurel'daki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda (APL) görev operasyonları yöneticisi Nick Pinkine, "Hiçbir insan yapımı nesne bir yıldızın bu kadar yakınından geçmedi, bu yüzden Parker gerçekten de keşfedilmemiş bölgelerden veri gönderecek" dedi.
Araç, 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde de iki yakın geçiş daha yapacak.
Güneş rüzgarlarının kaynağı, manyetik alanı ve plazma dinamikleri hakkında bilgi toplaması hedeflenen Parker, Ağustos 2018'de fırlatılmıştı.